27.8.11

Đalovića pećina: Divlja lepota oduzima dah

Neuređene pećine u okolini Bijelog Polja deo su bogate turističke ponude Crne Gore, poznate, nažalost, samo pravim zaljubljenicima u divlju lepotu.

Pećina nad Vražijim virovima (Đalovića pećina) bez sumnje je najlepša i najduža pećina ne samo u Crnoj Gori. Koliko su dugački njeni hodnici nije poznato, ali su speleolozi do sada istražili čak 16 kilometara kanala!

Prirodne vrednosti pećine i potencijal za dalja istraživanja speleologa svrstavaju je među najzanimljivije u Evropi. Nalazi se u netaknutoj divljini Đalovića klisure četrdestak kilometara od Bijelog Polja, a može joj se prići sa nekoliko strana.

- Ova pećina je čudo prirode stvarano milionima godina. Od do sada istraženih kanala, najznačajniji njeni delovi su kanal sa jezerima, Veliki i Mali lavirint, Dugi kanal i poslednjih godina istraženi delovi pećine iza dva sifona na kraju dugog kanala - kaže Željko Madžgalj, jedan od najboljih poznavalaca pećina u okolini Bijelog Polja i publicista, u čijoj i organizaciji Planinarko speleološkog kluba „Akovo“ može bezbedno da se pođe u obilazak lepote od koje zastaje dah.