1.10.12

“Bljesak tame” na Festivalu speleološkog filma u Hrvatskoj

U organizaciji Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Dubovac iz Karlovca - Hrvatska, a pod pokroviteljstvom Grada Karlovca, Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i Hrvatskog speleološkog saveza, 29 septembra održan je Festival speleološkog filma na kojem je prikazan i jedan film iz Crne Gore. Radi se o promotivnom filmu “Bljesak tame” autora Željka Madžgalja koji je prikazan u konkurenciji 21. kratkometražnog filma čija je tematika istraživanje podzemlja.

Nagradu publike odnio je film: “Scenes from a village 41-Finding the cave” autora Andrew Norris-a dok je nagrada stručnog žirija otišla u ruke autorima Darka Bakšića i Lovre Čepelaka za film Ekspedicija Lukina jama 2010.

-Film “Bljesak tame” je rađen kao promotivni materijal za prezentaciju katastra speleoloških objekata na području opštine Bijelo Polje. Speleolozi PSK AKOVO su locirali djelimično ili u potpunosti opisali više od 100 pećina i jama na području opštine Bijelo Polje. Film je sniman tokom 2012. u najznačajnijim pećinama u opštini kao što su: Pećina nad Vražjim firovima (Đalovića pećina), Juriško vrelo, Glava Bistrice, pećina Osoja, Novakovića pećina, Glava Ćehotine, Bezdanja, Pećina u Mustafinom dolu. Cilj filma je da pokaže široj javnosti sa kojim prirodnim resursima raspolaže opština Bijelo Polje kada je speleološko blago u pitanju kao i o potrebi njegove zaštite. Osim toga, film govori i o odnosu prirode i speleologa koji pokušavaju da osvijetle tamu svojim istraživanjima. „Bljesak tame“ je zapravo istraživanje tame, istraživanje i razumijevanje prirode podzemlja, kaže autor Željko Madžgalj.

Speleološki film je značajan dio rezultata speleoloških istraživanja, budući da na svjetlo dana iznosi prirodne vrijednosti i ljepote impresivnih podzemnih prostora, koji su prije toga bili dostupni samo malom broju ljudi – speleolozima.

Stoga je i snimanje speleološkog filma vrlo zahtjevan i složen projekt, ne samo zbog tehničkih problema vezanih uz to da se snima u mraku, već su podzemni prostori često ogromnih dimenzija, a i uslovi snimanja (i transporta opreme za snimanje) su često tehnički zahtjevni i ometani raznim problemima poput teško pristupačnih i za kretanje složenih kanala, prisutnosti vode, blata, specifičnih mikroklimatskih uslova, riječi su organizatora iz Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Dubovac iz Karlovca koji su ove godine veoma uspješno organizovali ovu značajnu manifestaciju.

Pisali:
www.bijelopolje.co.me
www.dan.co.me
www.vijesti.me
www.hfs.hr